“Co kraj to obyczaj” mawiali nasi pradziadowie. I mieli przy tym sporo racji, bo wiele czynności związanych z przygotowaniami do świąt, żniw czy ślubu odbywa się w każdym zakątku Polski wedle ściśle określonych kanonów i reguł.Bogactwem polskiej wsi od zawsze była ziemia i ludzie, ale bez tradycji i kultury ta społeczność nie miałaby racji bytu. Do lamusa odeszły takie tradycje, jak darcie pierza, kiszenie kapusty czy wyrabianie masła. Prawdziwy renesans tradycje ludowe przeżywają wtedy, gdy pokolenie naszych dziadków, chce nam pokazać „jak to kiedyś było”. Nikt nie ma wątpliwości, że tradycja może być jednym z istotnych elementów aktywności lokalnej. I tak też jest w naszej szkole. Pielęgnujemy, aby nasi uczniowie mieli okazję poznać do czego służą dawne przedmioty, jak wygląda tradycyjny strój ludowy. Uczniowie kl.III a wraz ze swoją Panią Aleksandrą Świercz wykonały doświadczenie ze śmietaną – robienia masła. Najsmaczniejsza była degustacja… mniam…